wat is de kruiwagenkoers

Obstacle runs zijn vandaag de dag zeer populair je kan de kruiwagenkoers daar een klein beetje mee vergelijken maar er zijn verschillen!
Bij de kruiwagenkoers moet je natuurlijk (als je wil winnen) fysiek in topconditie zijn mentaal sterk staan en een bepaalde intelligentie is ook nodig.


how to develop own website
Mobirise

De betekenis van het woord ‘potjèr’ 

‘Potjèr’ is het Ramselse dialectwoord voor ‘potaarde’ of ‘steenbakkersklei’ en verwijst naar het verleden van de streek. Ramsel stond vroeger bekend om haar kleiputten. De klei werd met kruiwagens uit de putten gehaald om er vervolgens bakstenen van te maken.
In navolging van deze arbeiders besloten de vrienden een kruiwagenrace in het leven te roepen. Het evenement groeide snel en de organisatie ervan werd enkele jaren later overgenomen door de plaatselijke middenstand. Sindsdien had het ook plaats op Hemelvaartsdag, als afsluiter van de kermisweek.

Mobirise

Al 40 jaar lang wordt er in Ramsel de Potjèrkruiwagenkoers georganiseerd, een originele kruiwagenrace waarbij de deelnemers zo snel mogelijk een parcours moeten afleggen met allerlei leuke hindernissen en proeven.
Ook dit jaar zijn wij weer van de partij en belooft het een dag vol entertainment te worden. De koers gaat door op 30 mei 2019 te Ramsel. Op de website vind je meer praktische informatie (o.a. parcours en wedstrijdreglement) en een overzicht van onze sponsors.
Heb je achteraf nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan zeker contact op via de contactpagina. Wij vertellen je dan graag meer!

Mobirise

Historiek

Naar aanleiding van de eerste editie van Parijs-Dakar organiseerden een groep vrienden in 1979 een eigen koers in Ramsel: de Potjèrkruiwagenrace! In tegenstelling tot de bekende autorally werd er in Ramsel echter niet met wagens om de eerste plaats gestreden, maar wel met kruiwagens. De Potjèrkruiwagenkoers is immers een race waarbij men met een verbouwde kruiwagen een parcours met hindernissen en proeven moet afleggen.

-fysiek

 Je moet met een omgebouwde kruiwagen die minimum 70 kilogram (voor de dames 50 kg) weegt. een parcours afleggen van ongeveer 4 km en dit is niet over enkel asfalt en beton.
 de proef DE HEL die elk jaar terug komt, daar moet je met de kruiwagen door!

-mentaal

je tegenstanders zullen je proberen te intimideren andere tegenstanders zullen je helpen.
 sommige proeven zijn gemakkelijk andere zijn moeilijk, en nu en dan lijken gemakkelijk maar zijn uiterst moeilijk en soms moet je geluk hebben.
 op deze momenten wordt je mentale sterkte getest

-intelligentie

de proeven zijn soms dingen die van zelfsprekend zijn maar bij andere moet de deelnemers hun brein op volle toeren laten draaien om een proef te doen slagen.
de kruiwagenkoers loop je in een team van 2 personen en een omgebouwde kruiwagen (binnen de perken van het wedstrijd reglement) je zal onderweg obstakels, hindernissen en proeven tegenkomen die je moet overwinnen.
er zijn enkele proeven die een vast gegeven zijn in de kruiwagenkoers zoals het HELLEND VLAK en DE HEL.
dit zijn dan ook grote publiek trekkers en spectaculaire proeven.
dan heb je 11 proeven waar je elk jaar iets anders zal moeten doen of bedenken. sommige proeven zijn voorgaande edities al wel eens gebruikt geweest, maar het potjercomité doet zijn best om elk jaar met nieuwe spannende en intressante proeven uit te denken waar maanden op voorhand aan gewerkt en geprobeerd is.

de kruiwagen koers is eigenlijk in het kort uit te legen

meer dan 6000€ aan prijzen
een prachtomloop van 4 km
duizenden enthousiaste meelevende toeschouwers
13 spectaculiare proeven
meer dan 100 fanatieke deelnemers
een grote kermis
een dorp op stelten .....

geen enkele koers
is zwaarder dan
is plezanter dan
is attractiever dan
is te vergelijken met

DE POTJERKRUIWAGENKOERS

Address

Kapelleweg 66
2230 Herselt - Belgie

Contacts

Gsm: 0478 56 26 51
pkkoers@gmail.com

WEBMASTER'S

Tom Weuts TOM.WEUTS@TELENET.BE
Niels Van Thienen
n.van.thienen@gmail.com