wat is de kruiwagenkoers

De Potjèrkruiwagenkoers gaat jaarlijks door op Hemelvaartdag.
Duo's vertrekken allemaal, onder klokkengelui, te 15 uur stipt met een verbouwde kruiwagen van minimum 70 kg (dames 50 kg) voor een parcours van ongeveer 4.5 km. De verbouwde strijdwagens worden vanaf 14 uur beoordeeld door een onafhankelijke jury. Mooie kruiwagens leveren niet alleen waardevolle prijzen op, maar ook bonificatietijd voor de wedstrijd.
De omloop, die het centrum van Ramsel doorkruist is niet overal verhard. De "Hel", bijvoorbeeld zorgt elk jaar voor veel kommer en kwel.


De traditie bepaalt dat onderweg 13 proeven een verplichte prik zijn. Deze proeven zijn zowat elk jaar anders en uiterst geheim. De deelnemers krijgen pas bij de vorige proef een beschrijving van de volgende proef. Eén proef, "Het Hellend Vlak" is niet geheim en is elke editie grote miserie voor de gladiatoren en jolijt voor het talrijke publiek. De proeven vergen al dan niet kracht, snelheid, behendigheid en geluk of een combinatie van dit alles. Sommige proeven leveren tijdsbonificatie op en anderen resulteren onverbiddelijk in straftijd.


's Avonds bij de prijsuitreiking in de feesttent zijn er eer en glorie, maar vooral veel voldoening voor alle gladiatoren.


create your own web page
Mobirise

De betekenis van het woord ‘potjèr’ 

‘Potjèr’ is het Ramselse dialectwoord voor ‘potaarde’ of ‘steenbakkersklei’ en verwijst naar het verleden van de streek. Ramsel stond vroeger bekend om haar kleiputten. De klei werd met kruiwagens uit de putten gehaald om er vervolgens bakstenen van te maken.
In navolging van deze arbeiders besloten de vrienden een kruiwagenrace in het leven te roepen. Het evenement groeide snel en de organisatie ervan werd enkele jaren later overgenomen door de plaatselijke middenstand. Sindsdien had het ook plaats op Hemelvaartsdag, als afsluiter van de kermisweek.

Mobirise

Al 40 jaar lang wordt er in Ramsel de Potjèrkruiwagenkoers georganiseerd, een originele kruiwagenrace waarbij de deelnemers zo snel mogelijk een parcours moeten afleggen met allerlei leuke hindernissen en proeven.
Ook dit jaar zijn wij weer van de partij en belooft het een dag vol entertainment te worden. De koers gaat door op 30 mei 2019 te Ramsel. Op de website vind je meer praktische informatie (o.a. parcours en wedstrijdreglement) en een overzicht van onze sponsors.
Heb je achteraf nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan zeker contact op via de contactpagina. Wij vertellen je dan graag meer!

Mobirise

Historiek

Naar aanleiding van de eerste editie van Parijs-Dakar organiseerden een groep vrienden in 1979 een eigen koers in Ramsel: de Potjèrkruiwagenrace! In tegenstelling tot de bekende autorally werd er in Ramsel echter niet met wagens om de eerste plaats gestreden, maar wel met kruiwagens. De Potjèrkruiwagenkoers is immers een race waarbij men met een verbouwde kruiwagen een parcours met hindernissen en proeven moet afleggen.

de kruiwagenkoers is eigenlijk in het kort uit te legen

meer dan 6000€ aan prijzen
een prachtomloop van 4.5 km
duizenden enthousiaste meelevende toeschouwers
13 spectaculiare proeven
meer dan 100 fanatieke deelnemers
een grote kermis
een dorp op stelten .....

geen enkele koers
is zwaarder dan
is plezanter dan
is attractiever dan
is te vergelijken met

DE POTJERKRUIWAGENKOERS

Address

Kapelleweg 66
2230 Herselt - Belgie

Contacts

Gsm: 0478 56 26 51
pkkoers@gmail.com

WEBMASTER'S

Tom Weuts TOM.WEUTS@TELENET.BE
Niels Van Thienen
n.van.thienen@gmail.com